Leden Amstelland beplanten hun erf

27-02-2024

Zestien van onze leden in Amstelland zijn gestart met het planten van extra bomen op en rond hun erf en dragen zo bij aan de versterking van lokale biodiversiteit en een klimaatrobuuster landschap. Het project maakt onderdeel uit van De Groene Stelling – een coalitie van maatschappelijke partijen, boeren, ondernemers en bewoners die inzet op een groener, biodiverser en toegankelijker landschap in de omgeving van Amsterdam.

 

Versterking van het groene landschap rond de stad

Zaterdag 24 februari is de eerste van de zestien deelnemende melkveehouders gestart met het planten van elk gemiddeld 250 inheemse bomen en struiken op en rond hun erf. Hiermee versterken ze het groene landschap rond Amstelveen, Ouderkerk a/d Amstel en Amsterdam. Dat wordt hierdoor biodiverser en ook aantrekkelijker voor de fietsers en wandelaars uit de buurt. Belangrijk is dat ze dit doen op plekken waar het geen negatieve invloed heeft op weidevogels – want die hebben een open landschap nodig om predatie tegen te gaan. Elk beplantingsplan is daarom samen met het Collectief gemaakt. 

 

Samen voor een groener en klimaatrobuuster landschap

In dit project werken de boeren en NHZ samen met Boeren van Amstel, stichting Trees for All  en de coalitie De Groene Stelling. Ook de gemeente Amstelveen draagt financieel bij aan het project. Naast een beplantingsplan op maat – passend bij hun boerenerf – ontvangen alle deelnemende boeren het juiste plantmateriaal. Nadat de bomen en struiken zijn geplant, worden de boeren voorzien van adviezen voor langdurig beheer en onderhoud van de aanplant voor minimaal tien jaar.

Met het planten van bomen en struiken wordt óók geïnvesteerd in een klimaatrobuuster landschap. De boeren planten de bomen op hun eigen grond. Trees for All zorgt voor de financiering van de beplanting en heeft hiervoor o.a. een bijdrage van Stichting Marcus ontvangen. Het betreft dus een actie van particuliere partijen waarmee ook een financiële verbinding tussen stad en land wordt gelegd.

 

Over De Groene Stelling

Collectief NHZ is partner van De Groene Stelling. Met dit project geeft De Groene Stelling het startschot voor verdere vergroening van het landschap binnen de Metropoolregio Amsterdam. Daarnaast zet De Groene Stelling in op de productie van gezond voedsel en een goed verdienmodel voor boeren, meer ruimte voor water en natuur en een toegankelijker landschap. De Groene Stelling is een beweging van maatschappelijke partijen, boeren, bedrijven en bewoners en betreft het landelijk gebied rond Purmerend, Haarlem, Hoofddorp, Amsterdam en andere steden en dorpen.

De partijen roepen andere organisaties en mensen op om ook te investeren in een groener, biodiverser en klimaatrobuuster landschap binnen de Metropoolregio Amsterdam. Dit kunnen overheden zijn die gronden hebben om bomen op te planten, boeren die willen extensiveren of bedrijven en bewoners die willen investeren in een klimaatrobuuster landschap.

Meer informatie

 

Leden Amstelland beplanten hun erf

Zestien van onze leden in Amstelland zijn gestart met het planten van extra bomen op en rond hun erf en […]

lees verder »

Gedeputeerden PNH op bezoek bij de agrarische collectieven

Kennismaken met de agrarische collectieven van Noord-Holland. Dat was de reden van de ontmoeting op 31 januari tussen de nieuwe […]

lees verder »

Samen aan de slag voor boeren met toekomst in de Bovenkerkerpolder

Veertien NHZ-leden uit de Bovenkerkerpolder en bestuurders van de provincie Noord-Holland, waterschap Amstel, Gooi en Vecht, gemeente Amstelveen en ons […]

lees verder »

meer nieuws »