Haarlemmermeer

De Haarlemmermeer is drooggemaakt in de periode 1848-1852 door drie beroemde gemalen: Leeghwater, Cruquius en Lijnden. Dat maakt het een geschikt gebied voor akkerbouw.

De focus voor agrarisch natuurbeheer ligt op het aanleggen van bloemrijke akkerranden voor Functionele Agro Biodiversiteit (FAB; het versterken van het natuurlijke vermogen om ziekten en plagen te beheersen in cultuurgewassen door de biodiversiteit te stimuleren). Ook is er veel aandacht voor het verbeteren van de waterkwaliteit via bufferstroken.

Naast kruiden- en bloemrijke akkerranden leggen akkerbouwers volvelds vogelakkers en wintervoedselakkers aan voor onder andere akkervogels als patrijs, veldleeuwerik en gele kwikstaart. Deze landschapselementen worden zo aangelegd dat ze een bijdrage leveren aan een fijnmazig groenblauw netwerk.

Tegelijk zorgen deze maatregelen voor meer bloei in het landschap voor bestuivende insecten, zoals bijen en hommels en voor een aantrekkelijk landschap om te wonen, werken en recreëren.

Naast het reguliere Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) doen boeren mee aan diverse projecten in de regio welke een bijdrage leveren aan biodiversiteit. Een voorbeeld hiervan is GreenBASE Haarlemmermeer.

Onze leden in de Haarlemmermeer deden ook mee in de pilot voor het nieuwe stelsel van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) dat per januari 2023 ingaat. Zo dragen onze leden actief bij aan toekomstgericht boeren met oog voor biodiversiteit.