Bestuivers en natuurlijke vijanden akkerranden Haarlemmermeer

30-09-2020

Collectief Noord-Holland Zuid realiseert met haar partners een groene dooradering in de Haarlemmermeer. Dit gebeurt onder andere om te kijken of een dergelijke verrijking van de biodiversiteit mogelijk is met de spelregels van het nieuwe GLB.

 

Doel is is om de biodiversiteit in het landbouwgebied te vergroten, bestuivers aan te trekken en om de ruimte te krijgen, dankzij de natuurlijke vijanden van plaagsoorten als luizen, minder gewasbescherming toe te passen -wat ook weer goed is voor de insecten.

 

LEES HET VERSLAG

 

CLM doet onderzoek naar de insecten in de randen.

Opvallend was dat bijen het goed deden in eenjarigeranden. Soorten die nuttig zijn voor het bestrijden van luizen werden juist in de meerjarige randen veel waargenomen. Een ander belangrijk voordeel van meerjarige randen is, dat ze eerder in het seizoen functioneel zijn, ook in de winter schuilplaatsen bieden aan insecten en minder gevoelig zijn voor droogte -wat dit voorjaar bij eenjarige randen een probleem was.

Hoe denken veehouders over kruidenrijk grasland?

Hoe denken veehouders over kruidenrijk grasland? In de Nederlandse landbouw is de belangstelling voor kruidenrijk grasland enorm gegroeid. Het kruidenrijker maken […]

lees verder »

(S)ken je sloot: viewer open

Sinds 2017 is een flinke groep boeren in het werkgebied van Waterschap AGV actief aan het vastleggen hoe de sloten […]

lees verder »

Jaarboek Boerenlandvogels Noord-Holland

Zoals ieder jaar heeft Landschap Noord-Holland weer een prachtig vormgegeven verslag gemaakt over de Boerenlandvogels in de provincie. Dit jaar […]

lees verder »

meer nieuws »