Wintervoedselakkers in het Gooi

22-09-2019

De gewassen op een heel aantal kleine akkers in het gooi worden niet geoogst met als doel insecten en vogels bescherming en voedsel te geven.

De kruiden, bijen, vlinders en vogels die vroeger algemeen voorkwamen op de akkers worden zeldzaam. Doordat de akkerbouw steeds beter instaat is een maximale productie uit de bodem te halen, is er voor deze bloemen en dieren minder ruimte.

 

Agrarische leden van het Gebiedscollectief Noord-Holland zuid (CollectiefNHZ.nl) geven op de gronden die zij gebruiken in het Gooi veel ruimte aan bloemen en kruiden. Op een aantal plaatsen oogstens ze het graan niet zodat bloemen hun zaad verspreiden, de larven van bijen en andere insecten in de grond zich ongestoord ontwikkelen, rupsen en poppen van vlinders overwinteren en vogels zoals vinken, kepen, groenlingen, mussen en gorzen er voedsel vinden. Op die manier begint het voorjaar straks weer vol leven!

Bodem- en Waterdag 2019 Rijnland

  Samen werken aan een betere waterkwaliteit   Op dinsdag 19 november aanstaande organiseert het hoogheemraadschap van Rijnland voor agrariërs de Bodem- en […]

lees verder »

nachtvlinderonderzoek

Het is op heel wat plekken gelukt om het aantal bloemen en kruiden in Noord-Holland Zuid te vergroten. Wat zou […]

lees verder »

Bloemrijk beheer Middenweg Bovenkerkerpolder

Bloemrijke bermen krijg je niet zo maar. Veel bermen worden 'geklepeld' -de planten worden in snippers achtergelaten in de berm. […]

lees verder »

meer nieuws »