Inheemse kruiden In akkerranden Haarlemmermeer

04-03-2016

Deze randen zonder mest of gewasbescherming vormen een buffer langs het water, waardoor vervuiling door fosfaat en gif wordt tegengegaan.

De inheemse bloemen zullen een enorme ondersteuning geven aan de bijen, vlinders en andere insecten rond de akkers. Deze insekten zullen het uitbreken van luizenplagen e.d. tegengaan zodat er minder gewasbescherming nodig is op de gewassen.

We gaan dit jaar goed kijken of hoe de bijen en vlinders reageren op de bloemenweelde. En wie weet kunnen vogels als veldleeuwerik, gele kwikstaart of patrijs er ook hun voordeel mee doen!?

Er komen in 2016 in de Haarlemmermeer meer dan 30 kilometer bloemrijke randen op de akkers langs de sloten.

De miljoenen bloemen gaan een geweldige bijdrage leveren aan de biodiversiteit in het akkerland -waar het tot nog toe slecht gesteld was met de wilde natuur.

In de regel worden voor deze stroken exotische bloemen ingezaaid waarop de insecten en het bodemleven niet zijn ingesteld. Collectief NHZ maakt de keuze voor zaad van inheemse bloemen en granen dat hier in Nederland zorgvuldig is geoogst in natuurreservaten en op biologische akkers.

Deze keuze betekent een grote financiele investering. Om dit beleid ook in de komende jaren vol te houden, zoeken we nog aanvullende financiering.

Vlinders en andere insecten geteld op Gooise Akkerranden

Leden van NHZ hebben in 2019 voor het tweede jaar akkerranden vol bloemen aangelegd in het Gooi. De Vlinderstichting heeft […]

lees verder »

Onderzoek Insekten in Akkerranden Haarlemmermeer

CLM heeft samen met vrijwilligers in de Haarlemmer meer een onderzoek uitgevoerd naar de effecten voor Functionele Agro Biodiversiteit van […]

lees verder »

Noord-Holland Jaarboek boerenlandvogels 2019

Hoe verging het de Noord-Hollandse weidevogels afgelopen broedseizoen? We zetten de cijfers op een rij in het Jaarboek Boerenlandvogels 2019 […]

lees verder »

meer nieuws »