GLB pilot: Winst voor akkernatuur én akkerbouwer in de Haarlemmermeer

20-05-2020

Akkerbouwers in het zuidelijk deel van de Haarlemmermeer (omgeving Nieuw-Vennep) draaien dit jaar mee in een GLB-pilot. De pilot is onderdeel van een groter pilotproject, genaamd ‘Akkerbelt’.

 

Kern van de pilot in de Haarlemmermeer is het creëren van een effectieve ‘groenblauwe dooradering’ voor insecten. Meer dan 10 akkerbouwbedrijven hebben zich aangemeld om te gaan experimenteren met veldmaatregelen. Deze veldmaatregelen bestaan uit kruidenrijke akkerranden, een keverbank, het benutten van minder rendabele overhoekjes met een kruidenmengsel en het inzaaien van rijpaden. Verschillende soorten mengsels worden toegepast om te ervaren of deze voldoende effectief zijn voor het aantrekken van insecten. 

 

Groene linten in het landschap worden verbonden met blauwe linten, zoals sloten naast bouwlandpercelen. Door het verbinden van groene en blauwe elementen in het landschap ontstaat er als het ware een ‘groenblauwe dooradering’.

 

PERSBERICHT

Wat maakt deze pilot zo bijzonder?
Een effectieve groenblauwe dooradering zorgt ervoor dat er een geschikt habitat is voor veel soorten, waaronder de soortgroep insecten. Akkerbouwers gaan hierbij aan de slag met veldmaatregelen die volgens hen technisch en financieel inpasbaar zijn binnen de bedrijfsvoering. Op deze manier ontstaat er een win-win situatie voor akkernatuur én akkerbouwer.

 

Wat is de relatie tussen de pilot en het nieuwe GLB?
Met behulp van de pilot wordt geëxperimenteerd met veldmaatregelen die mogelijk inpasbaar zijn in het nieuwe GLB. In het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid komt namelijk meer nadruk te liggen op de thema’s klimaat, landschap, bodem, biodiversiteit en water. De veldmaatregelen binnen de pilot scoren op deze thema’s. Het bepalen van de totale score geeft inzicht in hoeverre een bijdrage wordt geleverd aan de verschillende thema’s in het nieuwe GLB.

 

Extra uitdaging voor het realiseren van een effectieve groenblauwe dooradering
Biodiversiteit stopt niet aan de rand van een perceel of sloot. Insecten vliegen van het ene perceel naar het andere, net zoals vogels dat doen. Een geschikt habitat is van belang, en dat kan bijvoorbeeld ook een bloemrijke berm of spoorwegtalud zijn. Deze groene infrastructuur is veelal in handen van verschillende overheden, zoals gemeente, waterschap en provincie. Binnen de pilot is dan ook een gebiedsproces opgestart met de gebiedspartijen. Het gebiedsproces moet inzicht geven in hoe de groenblauwe dooradering op boerenland kan aansluiten op het omringende landschap, en omgekeerd.

Leden Amstelland beplanten hun erf

Zestien van onze leden in Amstelland zijn gestart met het planten van extra bomen op en rond hun erf en […]

lees verder »

Gedeputeerden PNH op bezoek bij de agrarische collectieven

Kennismaken met de agrarische collectieven van Noord-Holland. Dat was de reden van de ontmoeting op 31 januari tussen de nieuwe […]

lees verder »

Samen aan de slag voor boeren met toekomst in de Bovenkerkerpolder

Veertien NHZ-leden uit de Bovenkerkerpolder en bestuurders van de provincie Noord-Holland, waterschap Amstel, Gooi en Vecht, gemeente Amstelveen en ons […]

lees verder »

meer nieuws »