Bovenkerkerpolder is trending

31-05-2024

Met drie media-uitingen in één week, is de Bovenkerkerpolder welhaast trending te noemen. Dat past helemaal bij de positieve trend van de gruttoreproductie hier. Onverwachte successen bij de meitelling en mooie voortgang in het polderprogramma, waarbij een volgende mijlpaal in zicht is, levert terecht deze aandacht op.

Op 22 mei voerden 'oude rotten' Aad van Paassen en Mark Kuiper, samen met onze 'new kid' Luuk van Huisstede, voor de 20e keer op rij de meitelling uit om het broedsucces van de grutto te bepalen. Er waren verrassingen, leuke en minder leuke. Vraagtekens kwamen op.

De eerste minder leuke verrassing hoorden ze al direct bij Kees Lambalk: weinig nesten en veel predatie. Inderdaad liep er een groep van 15 grutto’s zonder kuikens. Vervolgens bleek de zender van een gezenderde grutto op het erf van een boerderij te liggen – gepakt door zeer waarschijnlijk een vos.... De volgende domper was dat enkele percelen die in april nog een flink aantal broedparen huisvestten, nu totaal leeg waren!

Het vraagteken betreft gelukkig een positief raadsel: bij zes boeren werden onverwacht grote aantallen grutto's geteld. In totaal noteerden zij er 177 - nog niet eerder vertoond. Waren ze te voorzichtig geweest met turven op 30 april? Wipten er vogels over vanuit de Rondehoep? Of vestigden zich in de eerste dagen van mei nog grutto’s?! De mannen noteerden 26 keer dat er vermoedelijk nog gebroed werd; dat wijst in de richting van late broeders.

Als dat inderdaad zo gegaan is, zouden er, als de late broeders succesvol zijn, over twee weken nog gezinnen in de polder zijn - normaal zien we dat eigenlijk haast niet. Het blijft nog even spannend! De trend in de reproductie is in ieder geval positief en de populatie blijft sinds 2005 stabiel. De polder lijkt dus grutto’s te ‘exporteren’ naar andere polders.

Trend BTS tellingen Bovenkerkerpolder

Op de terugweg van de telronde werd Mark opgewacht door een journalist van NH Nieuws die het succesverhaal in dit artikel opschreef. En dat werd weer opgepikt door NPO Radio1, zodat Mark vanmiddag bij Humberto in de radiostudio te gast was! 

Prachtige Bovenkerkerpolder

Ook het polderproces kwam deze weerk in de schijnwerpers te staan. Na de ondertekening van de intentieovereenkomst vlak voor kerst, startte een volgende fase in het proces om de visie te vertalen naar een uitvoeringsplan. Dit gebeurt onder begeleiding van onze nieuwe collega Annette van Schie.

Het harde werken van afgelopen maanden heeft het programma "Prachtige Bovenkerkerpolder" opgeleverd, waarmee inmiddels een subsidie bij de provincie is aangevraagd. Daarmee komt nu echt een belangrijke mijlpaal dichtbij: de start van de uitvoering! 

Nieuwe Oogst kreeg hier lucht van en interviewde een van de drie kernteamleden Peter Könst, samen met Annette, over het polderproces tot nu toe. Lees hier het resultaat.

 

Links:

 

Bovenkerkerpolder is trending

Met drie media-uitingen in één week, is de Bovenkerkerpolder welhaast trending te noemen. Dat past helemaal bij de positieve trend […]

lees verder »

Leden Amstelland beplanten hun erf

Zestien van onze leden in Amstelland zijn gestart met het planten van extra bomen op en rond hun erf en […]

lees verder »

Gedeputeerden PNH op bezoek bij de agrarische collectieven

Kennismaken met de agrarische collectieven van Noord-Holland. Dat was de reden van de ontmoeting op 31 januari tussen de nieuwe […]

lees verder »

meer nieuws »