Volg een grutto!

01-05-2023

Collectief NHZ neemt deel aan het grote onderzoek VeenVitaal van de Vrije Universiteit Amsterdam. VeenVitaal onderzoekt welke ingrepen in het landschap effectief zijn voor het herstel van soortenrijkdom en bodemgezondheid.

Het project onderzoekt hoe dit herstel bijdraagt aan de versteviging van verschillende ecosysteemdiensten in het gebied. Deze ecosysteemdiensten worden vertaald naar rendabele socio-economische verdienmodellen voor agrariërs en terreinbeheerders, die past bij hun bedrijfsvoering en die hen langjarig handelingsperspectief biedt om landgebruik te verduurzamen.

 

Als onderdeel van het project VeenVitaal worden tien volwassen grutto’s uitgerust met een klein GPS zendertje, oa in Spaarnwoude en de Ronde Hoep. Deze zijn binnenkort te volgen.

Doel is om te weten te komen waar oudervogels met hun kuikens naar toe gaan als de kuikens uit het ei kruipen. Grutto-kuikens leven van insecten en dit is een cruciale fase in het leven van de grutto. De beste voedselplekken zijn meestal niet de locaties waar de eieren zijn uitgebroed. Door dit zendertje weten we elke uur tot op de meter nauwkeurig waar deze vogels zich in een gebied ophouden.

 

Er zijn nu ook al grutto's te volgen in de Bovenkerker polder en de Ronde Hoep die in portugal werden gezenderd (het werkt makkelijker als je de website toestaat je locatie te delen).

 

Lees meer over VeenVitaal.

 

 

Leden Amstelland beplanten hun erf

Zestien van onze leden in Amstelland zijn gestart met het planten van extra bomen op en rond hun erf en […]

lees verder »

Gedeputeerden PNH op bezoek bij de agrarische collectieven

Kennismaken met de agrarische collectieven van Noord-Holland. Dat was de reden van de ontmoeting op 31 januari tussen de nieuwe […]

lees verder »

Samen aan de slag voor boeren met toekomst in de Bovenkerkerpolder

Veertien NHZ-leden uit de Bovenkerkerpolder en bestuurders van de provincie Noord-Holland, waterschap Amstel, Gooi en Vecht, gemeente Amstelveen en ons […]

lees verder »

meer nieuws »