Eerste resultaten Project Optimalisatie kruidenrijk grasland

01-05-2023

Project Optimalisatie kruidenrijk grasland

In het project optimalisatie kruidenrijk grasland wordt door Hogeschool van Hall Larenstein in samenwerking met de agrarische collectieven en het Louis Bolk Instituut, onderzoek gedaan naar de kwaliteit van extensief kruidenrijk grasland vanuit het oogpunt van de weidevogel, de boer en de biodiversiteit. Doel van het project is om zicht te krijgen op aan welke knoppen je als beheerder kunt draaien om de kwaliteit van het kruidenrijk grasland te verbeteren. 
 

 

Wintermaaien

De omvorming van grasland naar divers extensief kruidenrijk grasland loopt niet altijd zoals gewenst. In sommige situaties ontwikkelt de vegetatie zich naar een dominant stadium waarin grassoorten de overhand hebben. In de Wynserpolder wordt onderzocht of door middel van ‘wintermaaien’ deze dominantie doorbroken kan worden.


Variatie in kruidenrijkdom tussen percelen 

In mei 2022 zijn metingen gedaan aan de bodem en botanische samenstelling op 48 percelen op kleigrond in Friesland. Hierbij is gekeken naar zowel goed - als niet goed ontwikkeld kruidenrijk grasland.

 

Lees in de projectnieuwsbrief over de resultaten van het eerste jaar onderzoek. 

 

 

Leden Amstelland beplanten hun erf

Zestien van onze leden in Amstelland zijn gestart met het planten van extra bomen op en rond hun erf en […]

lees verder »

Gedeputeerden PNH op bezoek bij de agrarische collectieven

Kennismaken met de agrarische collectieven van Noord-Holland. Dat was de reden van de ontmoeting op 31 januari tussen de nieuwe […]

lees verder »

Samen aan de slag voor boeren met toekomst in de Bovenkerkerpolder

Veertien NHZ-leden uit de Bovenkerkerpolder en bestuurders van de provincie Noord-Holland, waterschap Amstel, Gooi en Vecht, gemeente Amstelveen en ons […]

lees verder »

meer nieuws »