PUNTENSYSTEEM VOOR BODEM EN WATER STIMULEERT VERGROENING

11-05-2021

Een prestatiegericht puntensysteem stimuleert veehouders in veenweidegebieden om verdergaande maatregelen te nemen voor bodem, water en klimaat. Het kan een invulling worden van het Europese landbouwbeleid (GLB) dat in 2023 van kracht wordt. 

Dat blijkt uit de tweejarige pilot ‘Vergroening van waterrijke veenweidegebieden’ door Water, Land & Dijken, Noord-Holland Zuid en Rijn Vecht & Venen. Aan de pilot namen 88 veehouders deel met ruim 2.500 ha.

 

LEES HET HELE VERSLAG

In de pilot konden de veehouders kiezen uit 24 maatregelen. Hoe beter zij op elke maatregel presteerden, hoe hoger hun puntenscore. De totaalscore was volgens een medaillesysteem ingedeeld in drie niveaus (brons, zilver en goud) met elk een eigen beloning. De combinatie van keuzevrijheid en prestatiegerichtheid blijkt de veehouders aan te spreken en past goed bij het karakter van de toekomstige ecoregeling. In de film die over de pilot is gemaakt zegt één van de deelnemers daarover: “Dit systeem gaat werken omdat de boeren zelf aan het stuur zitten. De ene boer kan linksom naar de doelen toe, de andere rechtsom, afhankelijk van je bedrijf, je gebied en je persoonlijke ambities.”

Leden Amstelland beplanten hun erf

Zestien van onze leden in Amstelland zijn gestart met het planten van extra bomen op en rond hun erf en […]

lees verder »

Gedeputeerden PNH op bezoek bij de agrarische collectieven

Kennismaken met de agrarische collectieven van Noord-Holland. Dat was de reden van de ontmoeting op 31 januari tussen de nieuwe […]

lees verder »

Samen aan de slag voor boeren met toekomst in de Bovenkerkerpolder

Veertien NHZ-leden uit de Bovenkerkerpolder en bestuurders van de provincie Noord-Holland, waterschap Amstel, Gooi en Vecht, gemeente Amstelveen en ons […]

lees verder »

meer nieuws »