Demonstratieveld akkerranden, vogelakkers en kruidenrijke berm

06-05-2021

Op 28 april jl. is op het akkerbouwbedrijf van Richard Enthoven een demoveld aangelegd met verschillende soorten kruidenrijke mengsels.  Binnen het ANLb worden sinds 2016 akkerranden, percelen en overhoekjes ingezaaid met verschillende soorten mengsels. Dit varieert van eenjarige bloemenranden, meerjarige graskruidenranden, wintervoedselveldjes, natuurbraakstroken tot een kruidenmengsel specifiek voor de Patrijs.

Het demonstratieveld bevat 12 verschillende soorten mengsels die grotendeels al worden toegepast in de Haarlemmermeer.  Nieuw zijn een bermbloemenmengsel en een processie-control mengsel, speciaal ontwikkeld voor het aantrekken van insecten in bermen en groenstroken. Het demoveld biedt de mogelijkheid om alle mengsels in één oogopslag te bekijken.

Vorig jaar hebben akkerbouwers in de Haarlemmermeer deelgenomen aan de GLB pilot Akkerbelt. Hierbij is ervaring opgedaan met verschillende soorten kruidenrijke mengsels, o.a. om nuttige insecten aan te trekken voor natuurlijke plaagbestrijding in de gewassen. Het demoveld biedt tevens een mooie gelegenheid om samen met gebiedspartijen de dialoog aan te gaan over de groenblauwe dooradering in de Haarlemmer. Bloemrijke akkerranden, kruidenrijke bermen en slootkanten kunnen de biodiversiteit namelijk een enorme boost geven. Samenwerking hierbij is van groot belang om kansen optimaal te benutten.

Leden Amstelland beplanten hun erf

Zestien van onze leden in Amstelland zijn gestart met het planten van extra bomen op en rond hun erf en […]

lees verder »

Gedeputeerden PNH op bezoek bij de agrarische collectieven

Kennismaken met de agrarische collectieven van Noord-Holland. Dat was de reden van de ontmoeting op 31 januari tussen de nieuwe […]

lees verder »

Samen aan de slag voor boeren met toekomst in de Bovenkerkerpolder

Veertien NHZ-leden uit de Bovenkerkerpolder en bestuurders van de provincie Noord-Holland, waterschap Amstel, Gooi en Vecht, gemeente Amstelveen en ons […]

lees verder »

meer nieuws »