Boeren kunnen in zelforganisatie prima natuur beheren

01-12-2018

Boeren kunnen deskundige natuurbeheerders zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research (WENR) in de Krimpenerwaard.

Hierbij is een vergelijking gemaakt tussen beheer door Landschap Zuid-Holland en Natuurcoöperatie Krimpenerwaard.

In de pilot zijn bestaande ecologische monitoringsgegevens met betrekking tot de grond naast elkaar gezet. Judith Westerink: “Beide organisaties hebben het beheer deskundig uitgevoerd."

 

Download het rapport.

In de pilot Natuurbeheer Krimpenerwaard verpachtte de provincie ruim negentig hectare aan de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard. Dit collectief van boeren verpachtte de grond vervolgens met voorwaarden aan leden, en liet deze pachters begeleiden door een lokale natuurbeheerdeskundige.

De aanpak van de Natuurcoöperatie, het Zuid-Hollands Landschap en de provincie verschilt onderling met betrekking tot pachtprijs, flexibiliteit in de afspraken en de intensiteit en persoonlijkheid van de begeleiding van de pachters. De pachters zijn over alle drie tevreden, maar zijn het meest positief over de Natuurcoöperatie.

Vroeger kende we de succesvolle en kostenbesparende orgainsatie via een collectief van boeren ook met veel succes in De Ronde Hoep. 

Landbouwportaal Noord-Holland

Het Landbouwportaal Noord-Holland biedt boeren in Noord-Holland gratis bedrijfsbezoeken en advies door coaches om te werken aan de water- en […]

lees verder »

Sken je sloot -Boeren verbeteren waterkwaliteit

Waternet/AGV wil graag weten welke effecten de watermaatregelen zoals baggerspuiten en ecologisch slootschonen hebben op het leven in de sloot […]

lees verder »

GLB pilot groenblauwe dooradering in Haarlemmermeer

Collectief NHZ doe mee met een breed uitgezette pilot om te kijken welke veranderingen inde GLB mogelijk kunnen zijn. In de […]

lees verder »

meer nieuws »