Boeren kunnen in zelforganisatie prima natuur beheren

01-12-2018

Boeren kunnen deskundige natuurbeheerders zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research (WENR) in de Krimpenerwaard.

Hierbij is een vergelijking gemaakt tussen beheer door Landschap Zuid-Holland en Natuurcoöperatie Krimpenerwaard.

In de pilot zijn bestaande ecologische monitoringsgegevens met betrekking tot de grond naast elkaar gezet. Judith Westerink: “Beide organisaties hebben het beheer deskundig uitgevoerd."

 

Download het rapport.

In de pilot Natuurbeheer Krimpenerwaard verpachtte de provincie ruim negentig hectare aan de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard. Dit collectief van boeren verpachtte de grond vervolgens met voorwaarden aan leden, en liet deze pachters begeleiden door een lokale natuurbeheerdeskundige.

De aanpak van de Natuurcoöperatie, het Zuid-Hollands Landschap en de provincie verschilt onderling met betrekking tot pachtprijs, flexibiliteit in de afspraken en de intensiteit en persoonlijkheid van de begeleiding van de pachters. De pachters zijn over alle drie tevreden, maar zijn het meest positief over de Natuurcoöperatie.

Vroeger kende we de succesvolle en kostenbesparende orgainsatie via een collectief van boeren ook met veel succes in De Ronde Hoep. 

Vergroening van waterrijke veenweidegebieden: tweejarige pilot levert bouwstenen voor het nieuwe GLB

In maart 2019 startte het tweejarig pilotproject “Vergroening van waterrijke veenweidegebieden”. De pilot gaat bouwstenen leveren voor het nieuwe Gemeenschappelijk […]

lees verder »

Met regionaal maatwerk naar een groenere akkerbouw

GLB PILOT Met GLB-premies een daadwerkelijke vergroening realiseren in de akkerbouw. Dat is het kerndoel van de GLB-pilot ‘Met regionaal maatwerk […]

lees verder »

Aetsveld: veel gruttokuikens bij elkaar in het centrum

In Aetsveld lopen de gruttokuikens in het westen bij de extensievere, biologische bedrijven en in het centrum van de polder […]

lees verder »

meer nieuws »