‘Rondje Rondehoep’ wint 15.000 euro voor meest duurzame product Amstelland

09-03-2017

Behoud landschap en weidevogel doel prijsvraag

De prijsvraag, een initiatief van Vogelbescherming Nederland, gaf ondernemers de kans om samen met boeren uit Amstelland een kwaliteitsproduct te creëren dat bijdraagt aan de biodiversiteit en het behoud van weidevogels. Melk of vlees van koeien die dagelijks grazen in bloem- en kruidenrijke weides zoals in Amstelland, leent zich uitstekend voor de verwerking naar een culinair streekproduct. Vogelbescherming ziet het stimuleren van duurzaam ondernemerschap via korte ketens als een belangrijke incentive voor boeren om ‘natuurvriendelijker’ te werk gaan.

Uniek landschap en weidevogel onder druk

Amstelland is een uniek gebied met decennia oude bloem- en kruidenrijke weides waar jaarlijks vele weidevogels broeden. De weilanden van Amstelland staan echter onder druk door intensivering van de landbouw. Hierdoor dreigt de biodiversiteit in het gebied en daarmee de verschillende weidevogels, zoals de grutto, te verdwijnen. Vogelbescherming zet zich in voor de weidevogels en wil verslechtering van het landschap daarom tegengaan.

Jury

De vijf juryleden die zich bogen over de inzendingen waren naast Nadia Zerouali, Micha Lubbers, programmamanager Groen Kapitaal (Provincie Noord-Holland), Willem Treep, De Kleine Producent, prof. dr. Jeltje van der Meer-Kooistra, Faculteit economie RUG en Fred Wouters, Directeur Vogelbescherming Nederland.

Amsterdam, 8 maart 2017 – Nadia Zerouali (Op zoek naar de granaatappel van NTR NPO2) maakte vandaag de winnaar bekend van de prijsvraag ‘Amstelland Natuurlijk Culinair’ voor het beste streekproduct uit Amstelland. ‘Rondje Rondehoep’ is een frisse, melkige kaas gemaakt op Franse wijze. De winnaar ontvangt een geldprijs van 15.000 euro om te besteden aan de ontwikkeling en marketing van het product.

Bijzondere inzendingen
De vijf juryleden kozen voor ‘Rondje Rondehoep’ vanwege de kwaliteit en uitwerking van het productidee, het verhaal over de weidevogels en de bijzonder frisse smaak van deze op Franse wijze gemaakte Hollandse kaas. Mathilde van Otterloo bedacht de kaas in samenwerking met Joost van der Kroon, melkveehouder in Amstelland. De jury vond het een lastige keuze, want onder de inzendingen waren bijzondere producten als onkruidenboter, ijs van biologische karnemelk, een honingstick, Labneh, Natuurlijk Bij-o-Logisch en paardenbloemensiroop en –wijn.

De winnaars, Mathilde van Otterloo en Joost van der Kroon, waren blij verrast met de prijs. Joost: “Als jonge boer probeer ik steeds connectie te zoeken met de stad, en dit product biedt daarvoor een uitstekende kans.” Mathilde gaat allereerst op zoek naar een locatie in Amstelland om de kaasmakerij te starten.

De boer is een regisseur

Boeren zijn geen slachtoffer, maar regisseur van het landschap. Wanneer ze die taak op zich nemen ontstaat een nieuw duurzaam […]

lees verder »

Bodem- en Waterdag 2019 Rijnland

  Samen werken aan een betere waterkwaliteit   Op dinsdag 19 november aanstaande organiseert het hoogheemraadschap van Rijnland voor agrariërs de Bodem- en […]

lees verder »

nachtvlinderonderzoek

Het is op heel wat plekken gelukt om het aantal bloemen en kruiden in Noord-Holland Zuid te vergroten. Wat zou […]

lees verder »

meer nieuws »